cartierul se numeste borongaj. dupa ce iese de pe un bulevard lat, masina face tot felul de ocolisuri pe strazi si stradute, inclusiv pe o sosea care pare de centura asa ca la un moment dat imi pierd speranta ca voi sti sa ma intorc singur. dupa ce, in sfirsit, coborim, zagrebul imi pare un oras mare. toate blocurile din jur sint acoperite cu tabla ondulata. asta e si motivul pentru care ma aflu in borongaj. caut un bloc construit in perioada socialista pentru prima zi din lorgennale. aici locuieste sonja, pe care am intilnit-o in aceeasi zi ca sa ne cunoastem si sa discutam despre performance-ul ei si al silviei. din vorba in vorba a acceptat sa fie gazda proiectiei de film documentar. asa ca am venit sa vad apartamentul.

e deja seara asa ca nu pot vedea bine fatadele, dar arata ca o tesatura alcatuita din culori si texturi. la intrarea in bloc se afla un extinctor. ceva plante pe paliere, lucruri depozitate, incaltaminte. usi de lemn. balustrada de lemn. pe pereti, furnir. pe jos, parchet. apartamentul e lung si contine multe dulapuri si spatii de depozitat din diferite perioade si orinduiri sociale. in sufrageria unde se va intimpla evenimentul se afla un fotoliu vechi, care a apartinut tatalui sonjiei, un birou ticsit cu hirtii, o biblioteca cu vitrina, un sifonier, un alt tip de biblioteca alcatuita din sertare, o canapea,  o mocheta blanoasa facuta sul, o carpeta facuta sul, o masuta, un scaun de birou si alte citeva obiecte pe care le-am carat in alte colturi ale casei prea rapid ca sa-mi dau seama ce sint. citeva zile mai tirziu, un baiat amabil de la asociatia pogon avea sa aduca un ecran profi. atit de profi ca a durat doua ore montarea lui.

o sufragerie obisnuita, umana din al carei aer familiar si dezordonat aveam sa trag cu nesat ca dintr-o butelie de oxigen pentru o scurta, dar salvatoare perioada. in prima zi din lorgennale au fost acolo aproximativ 10 – 12 oameni care au mincat popcorn si au baut in timp ce s-au uitat la documentarul common ground. in camera de alaturi, un dormitor minuscul, ca un sarcofag a stat legata o femeie pe toata perioada serii. dar asta e deja alta poveste.

img_2972

Advertisements