in citeva ore plec la cluj, in programul RAP de rezidențe de creație și producție în dans contemporan, organizat de Centrul Național al Dansului București în parteneriat cu Asociația Colectiv A.

aproape o luna in afara bucurestiului, intr-un oras in care m-am simtit intotdeauna bine sper ca va functiona ca un adevarat retreat (pentru ca pe cel adevarat il tot ratez).

proiectul la care lucrez se numeste a delicate performance

pronesc de la preza ca prezenta noastra in memoria celorlalti este un performance. Este un spectacol al carui ingrediente tin de modul in care am fost cunoscuti direct sau indirect (prin actiuni, cuvinte, arta si afecte). Nu putem controla decorul, durata si impactul acestuia. Este rezultatul unor circumstante la crearea am contribuit la un moment dat. Odata intrati in imaginarul cuiva, nu avem cum schimbam efectiv acest tip de performare decit daca avem o relatie permanent actualizata cu acea persoana. Prezenta noastra imateriala e confiscata de mintea celorlalti, se transforma intr-un avatar care performeaza pe o scena a memoriei. Performam nestiut (si neplatit J ), zi de zi, in urma unor procese necunoscute in mintile celor care ne-au cunoscut, ne cunosc sau, daca sintem artisti, au interactionat cu arta noastra.

Asa cum promisiunea, urarea, amenintarea, felicitarea, ordinul, sint denumite speech acts, acte ale vorbirii cu dimensiune performativa latenta, prezenta in memoria celorlati, unde sintem activati cind si cind, poate fi numita evocative act. Am numit aceasta prezenta „delicate performance”, dat fiind lipsa concretetei fizice, cit si fragilitatea evanescenta a caracteristicilor sale. Performance-ul delicat, spre deosebire de cel viguros, care are loc intr-un cadru fizic, e inevitabil si iremediabil influentat de afectele audientei. E un un performance mediat afectiv. Performance-ul delicat are un cadru, un spatiu mental, asociat cu evenimente ecare au fost cindva reale sau nu, are o durata de performare, on and off, are un set de actiuni si, desigur, are o audienta formata din mintea unei singure persoane. Performam delicat in nenumarate minti. In functie de structura mentala a audientei, performance-ul avatarului nostru este incremenit intr-un reprezentare rigida sau isi poate schimba trasaturile, se actualizeaza sau sau isi pierde complexitatea in functie de distanta temporala intre ultima „improspatare” cu prezenta sau cu ecouri ale prezentei noastre.

Advertisements